September 25, 2024

Kiflice s orasima, a mogu i lešnicima

2 min read

SASTOJCI

500+50 g mekog belog brašna
300 ml mlakog mleka
1 pakovanje (10 g) suvog kvasca ili 20 g svežeg
1 kašičica šećera
2 kašike šećera
1 belance
70 g maslaca
prstohvat soli

Fil
120 g maslaca
100 g prah šećera
1 kašika vanil šećera
po želji 1 kašičica cimeta
150 g mlevenih oraha/lešnika

Za premazivanje
1 žumance
1 kašika vode

PRIPREMA
Recept preuzet sa @rucakkodmucike, a tamo tek nema čega nema! 😁
🥐U mlakom mleku razmutite 1 kašičicu šećera i suvi kvasac. Ostavite da nadolazi jedno 5 minuta, dovoljno je da se kvasac zapeni.
🥐Maslac otopite na tihoj vatri pa ostavite da se malo prohladi, ne sme biti vreo.
🥐Brašno prosejte, odvojte 50 g sa strane, preostalih 500 g sipajte u vanglicu. Dodajte prstohvat soli i 2 kašike šećera i promešajte. Napravite udubljenje u sredini pa ulijte mleko s kvascem, maslac i belance. Polako zamesite testo lagano obarajući ivice brašna u tečnost. Testo treba da bude svilenkasto i elastično pa po potrebi dodajte i preostalih 50 g brašna. Ne sme se lepiti za ruke niti biti previše meko, formirajte kompaktnu kuglu od njega. Ostaviti testo na toplom mestu da nadolazi jedno 45 minuta.
🥐Nadošlo testo podelite na dva dela, formirajte kugle blago mešeći testo pa jedan deo razvući na blago pobrašnjenoj površini u pravougaonik debljine oko 5 mm. Premazati ga polovinom umućenog maslaca i posuti polovinom oraha. Orahe dlanom utapkati u maslac.
🥐Testo pažljivo uviti u rolat. Malo sabiti krajeve. Rolat oštrim, tankim nožem iseći na trouglove kao što je prikazano na slici.
🥐Svaki trougao drškom varjače pritisnuti po sredini. Redjati ih na pleh obložen papirom za pečenje. Žumance razmutiti s malo vode i četkicom premazati trouglove. Ostaviti ih na toplom da lepo nadodju.
🥐Peći ih na 180C oko petnaestak minuta, neka lepo porumene. Izvaditi ih i ohladiti na rešetki pa posuti prah šećerom i vanilom.

Izvor:Vikend kuvarica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *