September 24, 2024

Stara kosovska pita sa lukom – lisnata balon pita. Bogat dorucak za medalju!

2 min read

SASTOJCI
800g brašna tip 400 *
450ml vode
malo ulja i soli

FIL OD PRAZILUKA
1kg praziluka
ulje, so, biber

FIL OD MESA
400g crnog luka ili praziluka
400g mlevenog junećeg mesa
1dl piva ili kisele vode
ulje, so, biber po ukusu

I JOŠ
svinjska mast za premazivanje

PRIPREMA
Umesite srednje tvrdo testo od brašna, vode i malo ulja. Ostaviti 15 minuta da se odmori.

Isecite luk (ili praziluk), sipajte ulje i stavite da se dinsta dok ne postane staklast. Ako pravite pitu sa mesom, dodajte malo vode i dva puta samleveno juneće meso da se dinsta. Kada je gotovo, posolite i pobiberiti po ukusu.

Od testa otkidajte loptice, stanjite ih na veličinu dlana u obliku tanjirića. Loptica treba da ima najmanje 18, ako ima više, ne smeta, testo će biti više izlistano. Podelite ih na 3 dela.

Svaki “tanjirić od testa” razvucite oklagijom do veličine srednjeg tanjira, premažite istopljenom mašću i ređajte jedan preko drugog dok se ne utroši 1/3 “tanjirića”. Poslednji ne premazivati.

Treba da dobijete tri “gomile” od kojih ćete, kasnije, razviti 3 kore.

Ostavite da se testo odmori još 15 minuta. Uključiti rernu na 200C.

Od prve gomile razviti koru veličine velikog pleha za rernu, uzeti u ruke i preneti u predhodno namašćen pleh. Kora će se dodatno razvući u rukama. Stavite 1/2 prohlađenog fila. Na isti način razvijte i drugu koru, stavite ostatak fila, potom i treću koru. Premažite odozgo istopljenom mašću.

Pitu peći na drugom nivou u rerni na 200C dok pita ne porumeni. Kada bude gotova, pokrijte folijom i ostavite da se ohladi.

Secite na kocke.

  • Možete napraviti i kombinaciju od 700g belog i 100g heljdinog brašna.


Rolovana kosovska pita zeljanica

Napravila sam manju količinu testa (od 300g brašna), podelila na 3×6 loptica, svaku lopticu razvukla na veličinu tanjirića, premazala maslacem i ređala jednu preko druge. Dobiju se tri kore. Fil je napravljen od 500g spanaća, 250g sira, 100g pavlake i 2 jajeta. Kora se razvije oklagijom, potom malo razvuče rukama (ne preko celog stola), fil se ravnomerno “razbaca”, urola se i stavi u pleh. Odozgo se premaže istopljenim maslacem. Ovo je prava pita za one koji imaju manjak prostora u kuhinji, a hoće da naprave pitu od domaćih kora!

Izvor:https://www.coolinarika.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *