September 24, 2024

Kremne Ploške.Jednostavno francuska kremasta torta s lisnatim tijestom koja se topi u ustima

2 min read

SASTOJCI
Za tijesto

1 pakiranje lisnatog tijesta

Za kremu

600 ml mlijeka
4 jaja
2 paketića praška za puding od vanilije
150 grama šećera
1 paketić vanilin šećera

Za kremu

600 šlaga
24 g učvršćivača kreme
2 žlice šećera u prahu

Za glazuru
1,5 žličice kakaa u prahu
2,5 žlice mlijeka
100 g šećera u prahu
35 grama maslaca

PRIPREMA
Lisnato tijesto prepolovite i zarolajte. Tijesto razvucite u pravokutnik cca 1 cm veći od oblika kojim planirate sastaviti tortu. To je neophodno jer će se lisnato tijesto pečenjem malo stisnuti. Ovaj put sam tortu pekla u kalupu jer se na kraju lakše prerezala. Ako ga nemate, možete ga napraviti i u običnoj tepsiji. Veličina je 28 x 7 x 19 cm.
Listove lisnatog tijesta stavite u pleh obložen papirom za pečenje, izbockajte vilicom i pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 10 minuta.
Pečene listove tijesta pustite da se ohlade i izrežite ih na veličinu kalupa za tortu. Ljepši list ostavite kao vrh torte, a drugi pažljivo stavite u kalup.
Odvojite jaja za kremu. U žumanjke dodajte 1/3 mlijeka, prašak za puding, pola šećera i vanilin šećer i miješajte pjenjačom dok smjesa ne postane glatka.
Preostalo mlijeko zakuhajte na srednje jakoj vatri pa dodajte smjesu žumanjaka. Kuhajte uz stalno miješanje dok se ne zgusne. Maknite s vatre kada je krema gotova.
Bjelanjke s preostalim šećerom pjenasto istucite pa umiješajte u puding. Vratite na štednjak i nastavite malo miješati i zagrijavati. Nemojte kuhati, već dobro zagrijte da šlag ne ostane sirov.
Kremu prelijte preko podloge u kalupu za tortu i poravnajte. Kad se malo ohladi stavite u frižider.

Za glazuru stavite mlijeko, kakao prah i šećer u prahu u lonac i zagrijte, neprestano miješajući, dok smjesa ne postane glatka. Kad se počne zgušnjavati dodajte maslac i pričekajte da se otopi.
Izlijte pripremljenu glazuru na ravnu stranu ostavljenog lista tijesta i zagladite brzim potezima. Radite brzo jer se vrlo brzo stvrdnjava! Oštrim nožem izrežite tijesto na komade koliko želite. Stavite ga u hladnjak do upotrebe.
Kada se sve dobro ohladi, možete pripremiti šlag. Dodajte šećer u prahu i učvršćivač vrhnja u vrhnje za šlag i tucite dok se ne stvore čvrsti vrhovi.
Na kremu namažite šlag i na njega stavite glazirano tijesto.

Izvor:https://nasakuhinja.org/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *