September 24, 2024

Famozna ORANGE TORTA koja osvaja izgledom i okusom

2 min read

SASTOJCI
1 litar soka naranča
2 vrećicepuding ukus pavlaka
9 kašika šećera
4 jaja
2 kašike brašna
3 kašike kakaa
pola vrećice praška za pecivo
100 gr mljevenih oraha
1 litar vrhnja za šlag
300 gr čokolade za kuhanje
aroma naranče
200 g krem sira (npr. ABC)
1,5 vrećica želatin

PRIPREMA

  1. Prvo ćemo napraviti puding. 500 ml soka od naranče stavite u šerpu i proključajte. U međuvremenu uzmite 2 vrećice pudinga i dodajte 2 kašike šećera i izmiješajte sa 100 ml soka od naranče. Kad je sok u šerpi proključao dodajte puding i miješajte dok se ne zgusne. Ostavite da se ohladi.
  2. U 4 žumanjka dodati 6 kašika šećera i izmiješati. Dodati slijedom i poslije svakog dodavanja miješati : 2 kašike vrele vode – 2 kašike brašna – 3 kašike kakao – pola praška za pecivo – 100 gr mljevenih oraha – sve dobro izmiješati.
  3. 4 bjelanka umutiti u čvrsti snijeg i dodati u smjesu koju smo prethodno napravili. Sjediniti kašikom i dobro izmiješati.
  4. U kalup veličine 26 ili 28 cm dodati smjesu koju smo dobili i peći 15-ak minuta na 180 °C.
  5. Za to vrijeme ćemo napraviti čokoladnu krenu. Istopiti 300 gr čokolade za kuhanje u 500 ml vrhnja za šlag.
  6. Kada nam je kora zalit ćemo je sa 100 ml soka od naranče u koji smo dodali aromu naranče i preko ćemo preliti čokoladnu kremu. Ostaviti u frižider da se fino stegne, otprilike 2 sata.
  7. Kad se već stegnulo umutit ćemo 500 ml vrhnja za šlag i dodati puding koji smo prethodno malo izradili mikserom. Sve izmiješati kašikom. Dodati 200 gr krem sira i umutiti mikserom.
  8. Kremu ravnomjerno rasporediti po torti i vratiti u frižider par minuta.
  9. Zadnji korak je orange preljev. U šerpu sipamo 200 ml soka od naranče i dodajemo 2 kašike šećera, promiješati i čekati da proključa. Kad je proključalo skinuti sa vatre i dodati želatin koji smo napravili po uputstvu na vrećici, izmiješati dok se ne istopi i sačekati 5 minuta da se ohladi.
  10. Ravnomjerno rasporediti po torti, vratiti u frižider na par sati da se dobro stegne i to je to, režite tortu i uživajte.

Izvor:https://www.volimkuhati.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *