September 23, 2024

I za slavu i za svaki dan: Ultrakremasti LAMBADA KOLAČ čiji se ukus i miris ne zaboravljaju

2 min read

SASTOJCI

Za koru

5 jaja
prstohvat soli
8 kašika brašna
8 kašika šećera

Za beli fil

pola litra mleka
4 kašike brašna
4 kašike šećera
150 grama margarina

Za narandžasti fil

9 kašika šećera
3 kesice pudinga od vanile
1 litar soka od pomorandže

Za čokoladnu glazuru

7 kašika ulja
200 grama čokolade za kuvanje

Još

pakovanje keksa po ukusu

PRIPREMA

Odvojte belanca, pa ih dobro umutite u čvrst sneg uz prstohvat soli. Potom dodajte šećer, nastavite da mutite, i ubacite i žumanca jedno po jedno.
Nakon što dobijete finu penastu smesu, sipajte prosejano brašno i sve lepo sjedinite. Sipajte u posudu za pečenje, koja je prethodno podmazana ili obložena pek-papirom, pa pecite najmanje 20 minuta u rerni zagrejajnoj na 180 stepeni.
Za to vreme, pomešajte puding od vanile sa šećerom i malo soka, a ostatak soka stavite na vatru. Kad proključa, sklonite s ringle, umešajte smesu od pudinga, pa vratite na vatru i kuvajte dok se ne zgusne.
Dok je fil od pomorandže još vruć, sipajte ga preko kore i tresnite da se lepo rasporedi. Zatim poređajte red keksa i ostavite da se hladi.
Nakon toga, pomešajte brašno sa šećerom i malo mleka, a ostatak mleka stavite da se kuva. Kad proključa, sklonite s vatre, dodajte smesu od brašna, pa vratite da se kuva. Zatim prebacite u drugu posudu i prekrijte providnom folijom da se tako hladi. Ohlađen fil umutite mikserom, pa mu dodajte margarin i sve lepo sjedinite. Namažite ovaj beli fil preko keksa.
Potom na pari otopite izlomljenu čokoladu sa uljem, pa kad se malo prohladi, sipajte preko belog fila.
Stavite u frižider da se stegne.
Ako želite da služite lambadu kao sitan kolač za slavu, secite na tanke kocke, kao bajaderu, a ako želite da ga poslužite uz kafu i nevezano za priliku, secite na veće kocke i uživajte u svakom predivnom zalogaju.

Izvor:https://glossy.espreso.co.rs/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *