September 23, 2024

KARAMEL ČIZKEJK SA JABUKAMA: Kremasti kolač sa keksom za kojim luduje ceo svet

2 min read

SASTOJCI
230 g mlevenog keksa
4 kašike neslanog putera

Za fil
700 g krem sira
150 g braon šećera
4 jajeta
2 kašičice začina za pitu od jabuka
2 kašičice ekstrakta vanile
2 kašike brašna
prstohvat soli

Za preliv od jabuka
3 velike jabuke
1,5 kašika neslanog putera
2 kašike braon šećera
1/2 kašičice začina za pitu od jabuka
slani karamel sos

PRIPREMA
U posudi pomešajte mleveni keks i istopljeni puter. Dobro sjedinite, pa utisnite u kalup. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 8 minuta, pa ostavite da se ohladi.


Umutite krem sir sa šećerom, pa postepeno dodajte jaja i sve vreme mutite. Posle svakog dodavanja jajeta i mućenja, sastružite fil sa ivica i nastavite. Na kraju dodajte začin za jabuku, vanilu, brašno i so i mutite dok se svi sastojci lepo ne sjedine. Sipajte fil preko podloge od keksa i poravnajte. Stavite kalup u dublji pleh i do pola ga (pleh) napunite ključalom vodom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 60 minuta. Nakon toga isključite rernu, ali ostavite kolač unutra da se ohladi. Vrata malo otvorite da para izlazi.

Nakon toga izvadite čizkjek iz rerne, pa ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi, a onda ga prebacite u frižider i ostavite tamo nekih 8 sati. U šerpi istopite puter, pa dodajte isečenu jabuku i pospite braon šećerom i začinom za pitu. Lepo promešajte i krčkajte dok jabuka ne pusti sok. Nakon toga ih sklonite sa šporeta i ostavite da se potpuno ohlade. Preko fila poređajte jabuke i slani karamel sos.

Izvor:https://stvarukusa.mondo.rs/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *