September 23, 2024

VRATITE SE U DJETINJSTVO: Evo recepta za ukusne nanine gurabije

2 min read

SASTOJCI

125 g putera/maslaca
2 jaja
1 šolja šećera
1 prašak za pecivo
2 velike kašike pavlake
4 velike kašike jabukovog pekmeza
Brašno

PRIPREMA

Korak-po-Korak

Priprema Tijesta: U velikoj posudi umutite jaja, a zatim dodajte otopljeni puter ili maslac, šećer, prašak za pecivo, pavlaku i jabukov pekmez. Sve dobro izmiješajte dok se svi sastojci lijepo sjedine.
Dodavanje Brašna: Postepeno dodajte brašno u smjesu dok mijesite. Dodavajte brašno postepeno, sve dok ne dobijete tijesto koje se odvaja od kašike ili ruke. Ovo će vam pomoći da dobijete pravu konzistenciju za gurabije.
Oblikovanje Okruglica: Od mekanog tijesta oblikujte male okruglice. Zatim, postavite ih na radnu površinu i lagano ih spljoštite kako biste dobili željeni oblik gurabija. Debljina bi trebala biti oko 1,5 cm.
Pecanje Gurabija

Pripremljene gurabije stavite na pleh koji ste obložili papirom za pečenje. Ostavite dovoljno prostora između gurabija jer će se tokom pečenja blago raširiti.
Pečenje: Ugrijte pećnicu na 180 stepeni Celzijusa. Stavite pleh s gurabijama u prethodno ugrijanu pećnicu i pecite ih otprilike 15 minuta. Ako volite hrskaviju teksturu, možete produžiti vrijeme pečenja malo duže.
Slastan Završetak

Nakon što izvadite gurabije iz pećnice, prepustite se njihovom mirisu dok se lagano hlade. Zatim, poslužite ih uz svoj omiljeni napitak, bilo da je to šolja kafe, čaja ili mlijeka. Gurabije će biti neodoljiva slastica koja će se savršeno uklopiti uz vašu omiljenu toplu ili hladnu napitak.

Izvor:https://svjetlo-dunjaluka.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *