September 23, 2024

MALAGA KOLAČ je dekorativan, ukusan, a pravi se očas posla: Jednostavan recept za malo slatko čudo od čokolade i banana

2 min read

SASTOJCI

Za tortu

4 jajeta
1 šolja šećera (pola za belanca, pola za žumanca)
1 kesica vanilinog šećera
pola šolje mleka (mera: šolja od 240 ml)
malo više od pola čaše brašna (mera: čaša za vodu, od 200-250 ml)
1 kesica praška za pecivo
2 supene kašike gustina
2 supene kašike kakao praha

Za fil

500 ml mleka
1 šolja brašna
1 šolja šećera
1 žumance
1 kašika gustina
50 g putera
1 kesica vanilinog šećera

Za ganaš

100 g crne čokolade
1-2 kašike ulja

Za unutra

7 banana

Za ivice

lomljeni lešnici

Malaga kolač možete posuti lešnicima i pre nego što sipajte čokoladni čanaš, a možete ga ukrasiti lešnicima nakon što sipate topljenu čokoladu
Malaga kolač možete posuti lešnicima i pre nego što sipajte čokoladni čanaš, a možete ga ukrasiti lešnicima nakon što sipate topljenu čokoladufoto: Enez Selvi/Shutterstock
PRIPREMA

U dublju činiju sipajte belanca, pa postepeno dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst sneg. U odvojenoj činiji umutite žumanca, pomešana s vanilinim šećerom, mlekom, pa to umešajte brašno, prašak za pecivo, gustin i kakao.
U mešavinu sa žumancima dodajte polovinu umućenih belanaca i pažljivo promešajte da sneg ne bi splasnuo. Potom dodajte i preostalu polovinu belanaca uz oprezno mešanje.
Sipajte u kalup za tortu, prethodno obložen papirom za pečenje, i poravnajte špatulom. Pecite oko 20-25 minuta, u rerni zagrejanoj na 170°C.
Dok se peče, spremite fil: pomešajte u šerpi brašno, mleko, šećer, žumance i gustin, pa mešajte dok ne potamni na srednjoj vatri. Čim počne da ključa, sklonite sa šporeta, dodajte puter i vanilin šećer i nastavite da mutite mikserom. Ostavite da se ohladi skroz.
Isecite koru na pravougaonike za 1-2 cm duže od banane, pa na pravougaonik na nesite fil, preko toga stavite bananu, pa je premažite filom sa svih strana, tako da se formira prepoznatljivi oblik.

Izvor:https://glossy.espreso.co.rs/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *