September 23, 2024

Isprobajte i ovaj recept za neodoljivi grčki kolač sa grizom i mirisnim kremom.

2 min read

SASTOJCI
Za biskvit

500 g griza
400 g šećera
1/2 kašičice mastike
1 kašičica mlevenog mahleba
1 kesica praška za pecivo
1 kesica sode bikarbone
300 ml mleka

Za sirup
400 g šećera
600 ml vode
1 štapić cimeta
2 karanfilića

Za fil
1 l mleka
150 g šećera
3 kašike brašna
3 kašike kukuruznog skroba
1 kesica vanilin šećera
3 kašike putera

Za dekoraciju
2 kašike cimeta

PRIPREMA
U posudi pomešajte šećer (2-3 kašike odvojite sa strane) i griz. U blenderu pomešajte šećer (koji ste odvojili sa strane) i mastiku. Sve dobro izblnedirajte, pa dodajte u griz. Zatim u smesu dodajte mahlebu, prašak za pecivo. Mleko pomešajte sa sodom bikarbonom, pa dodajte u smesu. Dobijenu smesu sipajte u vatrostalnu posudu koju ste nauljili. Ostavite na sobnoj temepraturi, pa pecite u zagrejanoj rerni na 160°C oko 50 minuta.

Pomešajte šećer, brašno i skrob. Sipajte mleko i dobro promešajte dok ne nestanu grudvice. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sipajte u neku posudu i ostavite da se ohladi. Zatim dodajte hladan puter i vanilin šećer, pa umutite. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se još malo ohladi.

U šerpi pomešajte šećer i vodu, pa dodajte štapić cimeta. Kuvajte dok ne krene da ključa, a onda smanjite temepraturu i ostavite na šporetu još nekih 5 minuta.

Sipajte vreo sirup preko ohlađenog biskvita, pa ostavite 15 minuta da upije. Preko premažite fil, pa poravnajte i stavite u frižider da se ohladi. Pospite cimetom i služite. Prijatno!

Izvor:stvarukusa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *