September 23, 2024

Čokoladni anđeoski kolač se pravi sa tri vrste čokolade, a uz to je lagan jer se pravi bez putera.

2 min read

SASTOJCI
85 g običnog brašna
7 belanaca
15 g kakao praha
200 g šećera
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica ekstrakta vanile
Za čokoladni preliv

100 g crne čokolade, sitno iseckane
100 g mlečne čokolade, sitno iseckane
200 g slatke pavlake,
100 g neslanog putera, isečenog na kockice i omekšalog
Bela čokolada, sitno izrendana, za ukrašavanje

PRIPREMA
Za čokoladni anđeoski kolač stavite belanca u činiju na 30 minuta na sobnoj temperaturi. U međuvremenu, napravite preliv. Stavite crnu i mlečnu čokoladu u posudu otpornu na toplotu. U malom tiganju zagrejte slatku pavlaku do ključanja. Prelijte slatku pavlaku preko čokolade pre nego što počne da ključa, a zatim ostavite 5 minuta da se čokolada otopi. Posle 5 minuta promešajte da se dobije glatki preliv. Ostavite preliv da se hladi 1-2 sata, mešajući svakih 15 minuta.

U činiji prosejte brašno, kakao prah i 50 g šećera. Zatim ponovo prosejte, još dva puta i ostavite sa strane. Zagrejte rernu na 150°C. Dodajte vinski prašak za pecivo belanca i umutite u čvrst sneg. Dodajte preostalih 150 g šećera jednu po kašiku dok nastavljate da mutite (kao beze) dok se sve ne sjedini, sjajno i čvrsto. Umutite ekstrakt vanile. Lagano dodajte polovinu mešavine brašna u mešavinu jaja i velikom metalnom kašikom lagano mešajte dok se skoro, ali ne potpuno ne sjedini, a zatim ponovo promešajte.
Kašikom sipajte testo u (nepodmazan) kalup za torte, a zatim provucite paletar kroz smešu da biste oslobodili sve velike vazdušne džepove. Pecite u sredini rerne 35-40 minuta dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.

Čim kolač izvadite iz rerne ostavite ga da se hladi u plehu 30 minuta, a zatim prođite oštrim nožem po ivicama da biste ga izvadili. Izvadite iz kalupa da se potpuno ohladi. Kada se preliv potpuno ohladi, dodajte nekoliko kockica putera i mutite električnom mutilicom na niskoj-srednjoj brzini dok se ne sjedini. Nastavite da mutite uz postepeno dodavanje ostatka putera. Povećajte brzinu i umutite dok ne postane svetlo i pahuljasto. Kolač premažite glazurom od čokoladnog preliva i ukrasite rendanom belom čokoladom. Uživajte u čokoladnom anđeoskom kolaču.

Izvor:stvarukusa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *