September 22, 2024

Najmekši spužvasti kolač na svijetu Recept za ovaj kolač se dugo skrivao od javnosti…

2 min read

SASTOJCI

1 šalicu šećera u prahu,

1 šalicu brašna, pola žličice ulja, pola čaše mlijeka,

5 jaja (odvojenih na bjelanjke i žumanjke),

1 pakiranje vanilije i prstohvat soli.

PRIPREMA
Za početak pomiješajte mlijeko i ulje u posudi i stavite je na štednjak da se grije 1-2 minute. Nakon toga prebacite zagrijanu smjesu u prostranu zdjelu i nastavite s prosijanjem i dodavanjem brašna. Dobro sjedinimo sastojke.
Zatim u smjesu umiješajte žumanjak i još jednom promiješajte. Dodajte jedan paketić vanilije i nastavite miksati dok se ne postigne jednolična tekstura. Ovu smjesu za sada možemo ostaviti sa strane.

Započnite dodavanjem malo soli bjelanjcima u posebnoj zdjeli, a zatim ih tucite mikserom. Dok nastavljamo tući, postupno dodajte granulirani šećer, dodajući ga u malim obrocima, oko 3-4 puta. Nastavit ćemo mutiti dok smjesa ne postigne željenu gustoću, nalik na slatki šlag.

Pripremljeni meringue pažljivo umiješajte u drugu smjesu žumanjaka, postupno dodajući u 3-4 dijela. Pomoću lopatice nježno preklopite pjenu od baze prema gore, pazeći da se ne ispuha. Promatrajte kako se tijesto za kolač pretvara u glatku i baršunastu konzistenciju.

Pripremljenu smjesu za kolače prebaciti u pleh obložen papirom za pečenje. Nježno rasporedite i poravnajte smjesu, dopuštajući svim zarobljenim mjehurićima zraka da izađu.

Da pobliže ispitamo svoj dug, stavimo ga na metaforičku tavu. U tepsiju sipati kipuću vodu dok ne napuni do pola čaše.
Da bismo to postigli, tepsiju stavimo u prethodno zagrijanu pećnicu na 150 stupnjeva i nastavimo peći 45-50 minuta. Nakon što je naš kolač savršeno pečen, spreman je za posluživanje. Ova preslatka poslastica može se kušati ili kao biskvit ili kao kolač, nudeći divno iskustvo .

Izvor:https://24h-za-vas.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *