October 15, 2024

Prestanite da kupujete sir! 1 kg sira iz 1 litra mleka za 5 minuta!

2 min read

SASTOJCI

1 litra (što je ekvivalentno 4 šalice) punomasnog mlijeka.
2 žlice limunovog soka (ili bijelog octa)

1/2 žličice soli

10 grama maslaca (po želji, za dodatnu kremastost)
Po želji se mogu dodati bilje ili začini za dodatni okus.

PRIPREMA

Zagrijte mlijeko: Ulijte 1 litru mlijeka u veći lonac i polako ga zagrijavajte na srednjoj vatri. Povremeno promiješajte da ne zagori.
Zagrijte mlijeko na temperaturu od 85°C , malo prije vrenja.

Dodajte limunov sok (ili ocat): Nakon što zagrijete mlijeko, skinite ga s vatre i umiješajte 2 žlice limunovog soka ili octa. To će uzrokovati zgrušavanje mlijeka, što će rezultirati odvajanjem gruša (kruto) i sirutke (tekuće).

Mlijeko s skutom: ostavite smjesu da neometano odstoji 10-15 minuta nakon laganog miješanja nekoliko sekundi kako biste osigurali da se skuta u potpunosti razvije. Ocijedite skutu:

Preko cjedila stavite čistu kuhinjsku krpu ili gazu, a zatim u nju ulijte usireno mlijeko da se odvoji sirutka. Ostavite gruš da se ocijedi otprilike 30 minuta ako želite mekani sir ili duže ako želite čvršću konzistenciju.

Pomiješajte i okusite: nakon što se ocijedi, premjestite skutu u zdjelu. Dodajte soli po želji (otprilike 1/2 žličice) i 10 g maslaca za dodatnu kremastost. U ovom trenutku dodajte bilo koje dodatno bilje ili začine koje volite, poput nasjeckanog vlasca, češnjaka u prahu ili papra.

Da biste dobili čvršći sir, umotajte gruš u gazu i pažljivo istisnite višak sirutke. Oblikujte sir u kuglu ili cjepanicu, prekrijte ga prozirnom folijom i stavite u hladnjak na 2-3 sata da se stvrdne.
Ideje za posluživanje: Nanesite svoj domaći sir na krekere, tost ili pecivo.

Uključite ga kao nadjev u sendviče ili zamotuljke. Pospite ga po salatama ili ga umiješajte u jela s tjesteninom.

Izvor:https://kuhinja-zdravlje.xyz/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *