September 22, 2024

RECEPT DANA – NEODOLJIVE KARAMEL PRINCES KROFNE: Raskošna francuska poslatica sa 2 fila i najlepšom glazurom

2 min read

SASTOJCI
Za testo

200 ml vode
50 g putera
150 g brašna
prstohvat soli
4 jaja

Za fil od karamele
4 kašike šećera
150 ml pavlake za kuvanje
300 ml slatke pavlake

Za fil od vanile
400 ml mleka
50 g pudinga od vanile
4 kašike šećera
300 ml slatke pavlake

Za glazuru
125 g šećera
45 g putera
75 ml slatke pavlake

PRIPREMA

Fil od karamele

Istopite šećer, pa dodajte pavlaku za kuvanje koju ste prethodno zagrejali. Dobro promešajte i sipajte u posudu. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi. Umutite slatku pavlaku, pa dodajte ohlađeni karamel i sjedinite mikserom. Čuvajte u frižideru.

Fil od vanile

Puding pomešajte sa 100 ml mleka tako da nema grudvica. Preostalo mleko sipajte u posudu i dodajte šećer. Kada se zagreje dodajte puding i kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sipajte u posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da se ohladi. Umutite slatku pavlaku, pa dodajte ohlađeni fil od vanile i sjedinite mikserom. Čuvajte u frižideru.

Za testo

U šerpi pomešajte vodu, puter i so. Kuvajte dok se puter ne otopi i dok se sastojci ne sjedine. Dodajte brašno i brzo mešajte dok se ne formira testo. Stavite u posudu i postepeno dodajte jaja, sve vreme muteći. Dobro sjedinite sastojke mikserom. Sipajte testo u špric za kolače i uzmite zvezdasti nastavak i napravite dupli krug na plehu obloženom pek papirom. Pravite razmak između testa. Pecite u zagrejanoj rerni na 230°C oko 10 minuta, a onda smanjite na 200°C i pecite još 10 minuta. Ne otvarajte vrata od rerne za to vreme. Presecite testo na pola.

Za glazuru

Istopite šećer, pa dodajte puter i kuvajte dok ne krene da ključa. Zatim sipajte i pavlaku za kuvanje i kuvajte još par minuta, uz neprestano mešanje. Umočite gornju polovinu testa u glazuru i ređajte na pleh. Ređajte tako da umočeni deo bude gore kako bi se sušio.

Na deo testa koji niste umočili u glazuru, prvo sipajte fil od vanile, pa fil od karamele (pomoću šprica za kolače ili kese za zamrzivač), pa preklopite testom koje je umočeno u glazuru (tako da glazura bude gore).

Izvor:https://stvarukusa.mondo.rs/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *