September 23, 2024

Bez jaja, brašna, ulja! Turski ŠAMBALI kolač, orijentalna poslastica koju ćete praviti jednom nedeljno

1 min read

SASTOJCI

Kora

200 grama šećera
250 ml mleka
400 grama griza
½ kašičice praška za pecivo

Sirup

200 grama šećera
250 mililitara vode
4 kašike soka od limuna

Dekoracija

bademi po želji

PRIPREMA

U jednoj dubljoj činiji pomešajte šećer i mleko, pa dobro umutite. Potom dodajte griz i prašak za pecivo, pa nastavite da mutite miskerom najmanjom brzinom ili običnom varjačom. Kada dobijete kompaktnu smesu, izlijte u kalup obložen papirom za pečenje, pa tresnite da se masa izjednači. Prekrijte i ostavite da odstoji sat vremena kako bi griz upio mleko.

Dok to čekate, u jednoj šerpi pomešajte vodu i šećer, pa mešajte na srednjoj vatri dok se šećer ne otopi. Potom sipajte limunov sok i kuvajte uz mešanje. Nakon što proključa, kuvajte ga uz mešanje još pet do deset minuta, pa sklonite da se hladi.

Stavite koru da se peče u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni. Posle 10 minuta, izvadite i presecite na nekoliko mesta kako se to obično čini s baklavom, utisnite bademe po kolaču, pa vratite da se peče još najmanje pola sata.

Izvadite kad dobije tamnu nijansu zlatnožute boje, prelijte sirupom i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Potom odložite u frižider i uživajte danima u ovoj brzoj poslastici.

Izvor:https://glossy.espreso.co.rs/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *