September 23, 2024

SUPA OD KOSTIJU: Ubrzava metabolizam, jača imunitet, reguliše rad creva, usporava starenje

2 min read

Recept za supu od kostiju je veoma jednostavan. Potrebno je jednu teleću kost (ili više kostiju ukoliko je reč o pilećoj,

jagnjećoj ili ribljoj supi) staviti u lonac sa dosta vode i pustiti da ključa, a posle određenog vremena u taj lonac dodati šargarepu, celer, paškanat i crni luk. Kada se supa ukrčka, treba dodati testeninu i začine.
Ovako spremljena supa od kostiju može mnogo magičnih stvari da uradi za naše zdravlje. U njoj se nalazi veliki broj dragocenih aminokiselina, kolagen, želatin i dosta minerala.
Zapravo, koštana supa u sebi sadrži na desetine različitih hranljivih sastojaka, od kojih se mnogi ne mogu uneti drugačije osim ishranom.
Sve prednosti supe od kostiju mogu se svesti na šest osnovnih.
Zaštita zglobova
Supa od kostiju je jedan od najboljih izvora prirodnog kolagena, proteina koji se nalazi u kičmenjacima – u njihovim kostima, koži, hrskavici, ligamentima, tetivama i koštanoj srži.
Kako starimo, naši zglobovi prirodno doživljavaju habanje i postaju manje fleksibilni. Procesom starenja takođe se i hrskavica smanjuje, pošto je napadaju antitela. Dok se supa od kostiju krčka, kolagen iz njih se izliva u supu i tako čini da ona postane pravo blago kada je reč o obnavljanju hrskavice. Jedna od najvažnijih komponenti koštane supe je želatin, koji deluje kao mekani jastuk između kostiju i pomaže im da klize bez trenja. Želatin iz kostiju je zapravo čist kolagen i jako je važan u formiranju i održavanju jakih kostiju, pomažući da se pod uticajem starenja ne vrši pritisak na zglobove.

Pravilan rad creva
Studije pokazuju da je želatin pogodan za obnavljanje čvrstoće skuzokože creva i za borbu protiv osetljivosti na hranu (kao što su gluten ili laktoza).
Takođe, želatin je odličan i za pospešivanje razvoja dobrih bakterija u crevima i sprečava moguće zapaljenske procese u digestivnom traktu. Za razliku od mnogih drugih namirnica, koštana supa se lako vari i deluje umirujuće za digestivni sistem.

Ovo je značajno zato što je svaka hrana za ljudski organizam korisna samo ako se sve hranljive materije iz nje apsorbuju pravilno zahvaljujući zdravom sistemu za varenje. Medicinske studije su utvrdile da su kod osoba sa digestivnom neravnotežom serumske koncentracije kolagena drastično smanjene. Pošto aminokiseline u kolagenu stvaraju tkivo koje oblaže debelo crevo i ceo gastrointestinalni trakt, dopunjavanje kolagenom iz supe od kostiju može biti od velikog značaja.

Izvor:http://lifestyle-info.site/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *