September 23, 2024

Domaći sok od bundeve – recept

3 min read

Sirup od bundeve
3 kilograma bundeve
2 litara vode
500 grama šećera
Sok od 3 limuna

PRIPREMA

Bundevu, pre merenja, očistite pa isecite na manje komade, odnosno kocke. Tek je onda izmerite jer će tokom čišćenja otpasti dosta. Dakle, biće nam potrebno 3kg očišćene bundeve.

Preručite pripremljenu bundevu u odgovarajuću šerpu, pa prelijte vodom koliko da je prekrije. Kuvajte na umerenoj temperaturi 10 minuta od trenutka ključanja. Sklonite sa ringle.

U drugoj šerpi pomešajte 2 litara vode i 500 grama šećera, pa kuvajte na umerenoj temperaturi, od trenutka ključanja 15ak minuta, da se napravi sirup. Sklonite sa ringle.

Ezoic
Kuvanu bundevu ocedite od vode pa izblendirajte uz pomoć štapnog miksera, ili blendera, a možete i uz pomoć gnječilice, samo dobro da se pretvori u kašu. U medjuvremenu se siruo prohladio, pa u njega dodajte kašu od bundeve i sveže cedjeni sok od limuna. Dobro promešajte da se sastojci sjedine, i sok je gotov.

Gotov sok sipajte u sterilisane flaše, pa dobro zatvorite i ostavite da se sok hladi na dnevnoj temperaturi. Tek pošto se potpuno ohladi, odložite u frižider ili špajz, odnosno na neko tamnije i hladnije mesto, kako se ne bi pokvario. Jednom otvorenu flašu držite u frizu.

Sirup se razredjuje sa vodom.

Gusti sok od bundeve
SASTOJCI

3 kilograma bundeve
7 litara vode
2 kilograma šećera
Sok od 3 limuna

PRIPREMA

Bundevu takodje pre merenja očistite pa iseckajte, kako biste dobili tačno 3 kilograma očišćene bundeve. Preručite u odgovarajuću šerpu, dodajte šećer i vodu, pa blago promešajte. Stavite da se kuva na umerenoj temperaturi.

Kada bundeva omekne, sklonite sa ringle pa propasirajte. Vratite na ringlu, dodajte sok od limuna, pa dobro promešajte. Ostavite da baci ključ.

Sklonite sa ringle, pa gotov sok dok je topao sipajte u sterilisane flaše. Dobroo zatvorite, pa ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi. Nakon što se sok ohladi, odložite u friz ili špajz, to jest na neko suvo, tamno i hladno mesto, i tamo čuvajte. Jednom otvorenu flašu držite u frizu.

Ezoic
Sok se ne rastvara vodom, već se pije kao gusti, kupovni. Samo mnogo bolji, i zdraviji!

Savet +
Ovo su dva osnovna recepta po kojima ja radim sok od bundeve. Možete, naravno, praviti odredjene izmene po vašem ukusu.. Pa tako..

Ukoliko đelite bistri sok od bundeve, potrebno je da procedite gusti sok kroz rešetku, tako da dobijete retki, odnosno bistar sok. Dobije se manje soka, ali za one koji ne vole pulpu, vredi.

Možete još praviti sok od bundeve i šargarepe, ili sok od bundeve i jabuke. U tom slučaju dodajte par komada šargarepa ili jabuka, ili možda nekog drugog voća po vašem izboru. Takodje očistite i kuvajte i pasirajte sa bundevom. Proces pripreme je isti.

Što se tiče šećera, možete uvek dodati manje ili više. Ja ne volim mnogo slatko, ali ne volim ni kada nije slatko, zato uvek nalazim neku sredinu. Umesto belog šećera možete koristiti smedji, a neophodan je šećer tokom pripreme zbog konzerviranja.

Ako želite zdrav sok od bundeve, onda ga morate raditi u svežem obliku. U tom slučaju možete da napravite sok u blenderu, pa popijete odmah, ili eventualno u toku dana. Druga varijanta jeste da zamrznete pa odledite po želji.

Pripremljen sok možete sipati u kockice za led pa dodati vodi kada pijete, tako ćete dobiti neku razblaženu verziju soka. Zdravo je, a pritom ćete lakše popiti tečnost, koja je više nego neophodna za normalno funkcionisanje našeg organizma! 🙂

Sok od bundeve, ne samo da je ukusan, nego je i veoma zdrav. Bundeva je antioksidant, pa je kao takva poželja u ishrani jer pomaže organizmu da se čisti, odnosno detoksikuje. Povoljno deluje na našu crevnu floru jer je bogata vlaknima, ali i na vid, jer je bogata beta karotenima. Takodje dobro utiče i na reproduktivne organe..
Ezoic

Uvrstite bundevu u ishranu dok je sezona, a iskoristite koji kilogram za ukusan sok! Uvek sam za sveže varijante, ali, moramo da mislimo i na zimu. Bundevu možete zalediti pa koristiti po potrebi, a možete napraviti i neki od domaćih proizvoda, poput soka.

Izvor:https://www.receptopedija.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *