September 24, 2024

Jedan od dragulja orijentalne kuhinje

2 min read

SASTOJCI

1 kilogram crnog luka, srednjih glavica,

500 gr mljevenog mesa (po izboru, junetina, teletina, miješano… ),

2 fildžana riže,

2 mrkve srednje veličine, rendane, peršunov i celerov list, so i bibera (po želji), kašičica mljevene parike, kašičica brašna.

PRIPREMA

Glavice luka se ogule i stave u vodu da se skuhaju. Ne smiju se prekuhati, kako se ne bi raspale u postupku punjenja. Dovoljno ih je držati 15-tak minuta, nakon što voda proključa. Skuhan luk se ocijedi, a zatim se vadi jedan po jedan list (obruč) glavice, tako da, po mogućnosti, ostanu cijeli. To treba biti neka vrste košarice u koju dolazi punjenje od mesa, riže i povrća.

LJEPŠE AKO SE MALO KRČKA. Dok se luk kuha, pripremi se punjenje, tako da se svi sastojci dobro izmiješaju rukom. U smjesu se dodaje i malo, vrlo malo vode, kako bi ona bila što razabranija.

Fil se priprema na način da se u 500 grama mljevenog mesa stave sitno isjeckana jedna glavica luka, dvije izrendane mrkve, 2 fildžana riže i začini.

Luk se puni nadjevom, a zatim slaže u pliću šerpu ili u doblju tepsiju, nalije do pola lukovica vodom i sogan-dolma se zatim, gurne u rernu.

Dovoljno ju je držati u rerni pola sata na 250°C. Ako imate vremena, ljepše je ako se sogan dolma malo krčka. Nakon što provri, na nižoj temperaturi, treba je ostaviti oko jedan sat.

Kad je sogan dolma gotova, trebalo bi da ima zlatno žutu boju, može se servirati prelivena kajmakom ili pavlakom.

Izvor:https://receptizatren.club/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *