September 24, 2024

MAKEDONSKA SARMA…TAJNI RECEPT ZA UKUSNU SARMU OTKRIVA NAM NAŠA ČITATELJKA IZ MAKEDONIJE

3 min read

„Prije započinjanja bilo kakvog zadatka važno je da se adekvatno pripremite. To uključuje poduzimanje potrebnih koraka kako bi se osiguralo da su svi potrebni resursi i alati lako dostupni iu dobrom stanju.
Recept zahteva minimalno kilogram luka srednje veličine, otprilike 10 ukupno.
Da biste postigli predivan ukus, preporučuje se upotreba 700 grama svinjskog mljevenog mesa. Ako više volite kombinaciju mesa, to je u potpunosti na vašim ličnim ukusnim preferencijama.
Potrebna količina pirinča je 100 grama.
Značajna količina fermentisanog kupusa, koji se obično naziva kiseli kupus, u obliku velike glavice.

Da biste napravili željeni začin, pomiješajte 7-8 kašičica vegete sa 1-2 kašičice bibera. Dodajte po jednu kašičicu mlevenog bibera, soli i šećera, zajedno sa kašičicom belog luka u prahu. Na kraju umiješajte 3 kašičice mljevene crvene paprike.
Preporučena količina ulja za ovaj recept je otprilike 1 do 2 decilitra.
Od samog početka moram pojasniti da ako ne volite jako kiseli kupus, preporučljivo je malo zgnječiti listove prije nego što ih motate i smanjiti količinu soli. To je zato što će dobijena sarma u početku verovatno biti kiselija, jer nema “supe” u kojoj bi se razblažio kupus. Nadam se da je ovo objašnjenje od pomoći, iako priznajem da je ovaj zaključak zasnovan isključivo na našem vlastitom testiranju. ????
Kada je u pitanju pravljenje sarmi, idealna posuda u koju ih valjati je tepsija, ili još bolje zemljana ili keramička posuda. To je zato što se sarma može motati bez čvrstog pričvršćivanja za posudu. Manje sarmice su čvrsto naslagane i stisnute zajedno za optimalne rezultate.

Nakon čišćenja sitno nasjeckajte luk. Najefikasnija metoda bi bila korištenje višestruke sjeckalice. Nastavite da dobro prodinstate luk na ulju pre dodavanja mesa u smesu.
Dok je u procesu, odvojite vrijeme da temeljito očistite rižu i uronite je u dovoljno vode. Ostavite da ključa otprilike 10-15 minuta, odnosno dok ne bude do pola kuhano.
Dok se meso dinsta, predloženi začini se postepeno dodaju i još malo pirjaju. Nakon toga dodaju se meso i pirinač i pirjaju duže vrijeme. Proces dinstanja za meso traje ukupno oko 30 minuta. Kada je smjesa pripremljena, veći listovi kupusa se prepolove (duž žile) kako bi se smanjila količina sarme. Vena je prerezana kako bi se pojednostavio proces umotavanja. Na polovinu lista stavi se kašika smese, koja se uroluje i preklopi sa leve i desne strane preko fila. To se nastavlja sve dok se ne potroše svi veliki listovi i oni se slože usko zajedno kako bi zadržali svoj oblik. Kada nema više velikih listova (ili kada ponestane strpljenja), preostali fil se umota u jedan list. Preostali kupus se nasjecka i stavi u posebnu posudu nakon što se unese u smjesu.

Počnite tako što ćete sarmu preliti malom količinom vode, toliko da dođe do dna posude. Ako se sarma ređa u jedan red, to će biti oko 1 cm dubine. Ako jelo nema poklopac, prekrijte ga folijom i stavite u rernu na 175°C da se krčka 30 minuta. Nakon isteka vremena skinite foliju i povećajte temperaturu na 200°C. To će uzrokovati da tečnost ispari, a vrh sarme posmeđi. Ostavite da se to dogodi dodatnih 30 minuta.
Ovo je recept za ukusnu klokicu u kojoj možete uživati ​​uz kašičicu kisele pavlake za dodatni ukus. Za one koji mogu da jedu začinjenu hranu i nemaju malu decu sa osetljivim probavnim sistemom, dodavanje dodatnog začina može dodatno poboljšati ukus.

Izvor:https://receptizatren.club/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *