September 24, 2024

RUČAK ZA DANAS: Specijalitet turske kuhinje – Sogam Dolma!

2 min read

SASTOJCI

Količina mljevenog junećeg mesa o kojoj se govori je 500 grama.
Količina pirinča od 150 grama.
Uključeno je ukupno osam lukovica luka, od kojih svaka sadrži po jednu jestivu lukovicu i nekoliko slojeva papirnate kožice.
Recept zahteva ukupno pet kašika ulja.
U pitanju je količina soka od paradajza je 200 mililitara.
Trio začina koji obično krase kuhinjske pultove i trpezarijske stolove nisu ništa drugo do so, biber i aleva paprika.

PRIPREMA

Pripremite luk tako što ćete ga dobro očistiti prije nego što ga stavite u kipuću vodu. Kuhajte ga otprilike 10 minuta, pazeći da se ne prepeče do tačke raspadanja. Kada je skuvan, izvadite luk iz kipuće vode i prebacite ga u posudu sa hladnom vodom da se potpuno ohladi. Kada se ohlade, pažljivo odvojite listove od sredine luka, pazeći da ostanu netaknuti. Spoljni listovi se mogu koristiti za fil, dok se unutrašnji listovi mogu iseckati i dinstati sa mlevenim mesom na ulju. Dodati oprani pirinač i začiniti po ukusu.

U smjesu dodajte vodu i ostavite da proključa. Nakon što proključa, ostavite smjesu još malo da ključa. Smjesa je sada spremna za punjenje. U tepsiju poredajte jedan pored drugog punjeni luk. Prelijte ih vodom i stavite poklopac na vrh.

Kuvati na jakoj vatri dok voda ne ispari. Kada voda nestane, dodajte kombinaciju soka od paradajza i vode. Smanjite vatru i ostavite smjesu da se krčka oko 10 minuta. Nakon toga prekrijte tepsiju folijom i stavite u zagrejanu rernu. Peći oko 15 minuta na temperaturi od 200 stepeni.

Izvor:https://receptizatren.club/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *