September 24, 2024

BIJELE LEDENE KOCKE KOJE SE TOPE U USTIMA: Kremastiji kolač od ovog ne postoji, a nevjerovatno je ukusan i IZDAŠAN

2 min read

SASTOJCI

za krem


1 l mlijeka
7 žumanaca
7 kašika šećera
2 vanilin šećera
9 kašika brašna
250 g margarina ili maslaca

za koru

7 bjelanaca
7 kašika šećera
1 vanilin šećer
7 kašika brašna
1 prašak za pecivo
130 ml mlijeka za natapanje

Dekoracija

300 g slatke pavlake ili šlaga

PRIPREMA

U žumanca dodati šećer i vanilin šećer i pjenasto umutiti. Dio mlijeka dodajte u žumanca, a zatim i brašno, sve sjedinite. Ostatak mlijeka stavite da se kuha, pa u provrelo dodajte pripremljene sastojke i nastavite da kuhate na laganijoj vatri. Vruć krem prebacite u drugu posudu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Ohlađen krem umutite i dodajte margarin sa sobne temperature isječen kockice i dobro sjedinite. Odložite u frižider da se dobro ohladi.

Za koru belanca umutite i kada postanu čvrsta postepeno dodajte šećer i vanilin šećer. Brašno pomešajte s praškom za pecivo, dodajte u belanca i varjačom sjedinite. Sipajte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite u zagrijanoj rerni na 180 stepeni 15-20 minuta.

Dok se kora peče, skuvajte mleko za natapanje. Pečenu koru prelijte vrućim mlekom i ostavite da se upije. Nakon što se kora ohladila odvojite papir i prebacite koru na tacnu, po mogućstvu onu sa obručem koji se skida.

Ako nemate obruč, možete postupak slaganja završiti u tepsiji. Isto tako, ako kolač završavate u tepsiji prije pečenja biskvita tepsiju samo pouljite i pobrašnite. Tako nećete povlačiti po dnu masni papir dok budete sjekli gotov kolač.

Na koru nanesite ohlađen krem, pa odozgo rasporedite umućen šlag. Najbolje je da ledene kocke prenoće u frižideru prije služenja.

Izvor:https://lijek-prirodni.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *