September 24, 2024

Cheesecake baklava, tradicionalni kolač na drugačiji način

2 min read

SASTOJCI

12 tankih kora za baklavu,

12 kašika istopljenog putera,

2 šolje pistacija,

2 šolje lješnjaka,

prstohvat soli,

3 šolje kremastog sira,

pola šolje meda,

3 veća jajeta,

2 kašike vanilije,

1 kašika soka od limuna,

1/2 šolje vode,

1 kašika vode s okusom narandže,

1/4 šolje nasjeckanih pistacija,

1/2 šolje nasjeckanih oraha,

kopriva

sok od 2 limuna.

PRIPREMA
U kalup za tortu promjera 24 cm stavite papir za pečenje pa ga premažite otopljenim puterom. U međuvremenu pripremite koru – premažite je puterom, preklopite vertikalno na pola i stavite u kalup tako da malo visi preko ivice kalupa. Isto uradite i s preostalim korama.

Dvije šolje pistacija i dvije šolje lješnjaka istinite da imaju teksturu pijeska. Stavite u zdjelu, dodajte preostali otopljeni puter i prstohvat soli te sjedinite. Smjesu rasporedite u kalup koji ste prethodno obložili korama i ostavite u frižider dok ne pripremite kremu od sira.

U velikoj zdjeli mikserom miješajte kremasti sir dok ne dobijete tečnu strukturu. Nakon toga dodajte med, jedno po jedno jaje, vaniliju i sok od limuna. Sjedinite, ali nemojte puno miješati. Ovu smjesu sipajte u kalup i pecite oko 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 160 stepeni. Nakon toga hladite jedan sat pa stavite u frižider na minimalno četiri sata.

Med i vodu od narandže zagrijte na srednje jakoj vatri. Kada proključa smanjite na laganu vatru i kuhajte dok se zgusne (otprilike 15 minuta). Sklonite sa šporeta, a nakon što se ohladi dodajte lješnjake i pistacije. Ovaj preljev stavite preko ohlađene baklave sa sirom i uživajte u neobičnoj poslastici

Izvor:https://lijek-prirodni.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *