September 24, 2024

Dajte nam jednu flašu kisele vode i paket gotovih kora i spremićemo vam takvu gibanicu da ni svekrva neće imati šta da joj prigovori

1 min read

SASTOJCI
kore za gibanicu – 1 paket
jaja – 5 komada
ulje – 100 ml
kiselo mleko – 150 g
kisela voda – 250 ml
soda
maslac – za premazivanje
sir
dimljena slanina – 300 g
kačkavalj – za posipanje

PRIPREMA
Za ovu gibanicu koristimo posudu od električnog lonca, jer je manjeg prečnika, a viših zidova, što dozvoljava gibanici da bude visoka i paperjasta. Može i bilo koja druga dublja šerpa manjeg prečnika. Namažemo je uljem ili maslacem. U posebnoj posudi umutimo jaja.

U trećinu čaše kiselog mleka stavimo sodu na vrh kašičice i kapnemo nekoliko kapi sirćeta da je ugasimo, nakon čega mešamo i čekamo da nadođe. Dodamo mleko u jaja, 100 ml ulja, kiselu vodu i sir i polako promešamo da kisela voda ne izvetri. Slaninu isečemo na kockice.

Uzimamo po dve kore i namreškamo ih u posudu zalijemo s jednom kutlačom smese, pospemo slaninu i tako do se ne istroše kore. Poslednju koru prelijemo s malo smese i stavimo odozgo male kocke maslaca. Pečemo na oko 170 stepeni dok ne bude gotovo. Malo pre nego što je izvadimo, pospemo narendanim kačkavaljem.

Nakon što je izvadimo iz rerne okrenemo posudu preko čaša i ostavimo da se ohladi 15 minuta. Na ovaj način gibanica ostaje paperjasta i narasla.

Izvor:https://bonapeti.rs/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *