September 24, 2024

DINSTANI KUPUS – JELO KOJE SU NAŠI PRECI PRIPREMALI

2 min read

SASTOJCI

1 glavica kupusa
1 luk
So po želji
Biber po želji
Voda (dozirajte količinu vode u zavisnosti od veličine glave)
Suncokretovo ulje (doza zavisi od veličine glavice kupusa)
PRIPREMA

Kupus očistite od spoljnih oštećenih listova i prepolovite glavicu. Unutrašnji zadebljali deo peteljke očistite i svaku polovinu isecite na nešto deblje trake debljine približno 4 – 5 cm.
Oljuštite luk i isecite ga na male kockice.
Sipajte količinu ulja u šerpu ili širu posudu tako da pokrije dno posude. Dozirajte ulje u zavisnosti od količine kupusa koju dinstate, ali nemojte dodavati previše da kupus ne bude premastan.
Stavite šerpu na šporet na tihu vatru i ostavite da se zagreje.
Na zagrejano ulje dodajte luk i pržite ga dok ne omekša.
Dodajte isečen kupus i dinstajte i mešajte oko 1 minut, polako dolivajući vodu tako da prekrije narezani kupus.
Pustite da se kupus krčka, povremeno mešajući, dok voda ne ispari, obično oko 30 minuta.
Nakon što je sva voda isparila, kupus još nije dovoljno omekšan, dodajte još oko 1/3 vode i ostavite da se krčka na laganoj vatri još 15 minuta.
Posolite i pobiberite po želji i sve dobro promešajte i dinstajte kupus još 5 minuta.
Sklonite šerpu ili tiganj sa šporeta i dinstani kupus možete odmah da konzumirate ili ostavite da se potpuno ohladi i odložite u šerpe i zamrznite.
Kiseli dinstani kupus
Pored glavica svežeg kupusa koje se dinstaju na isti način, moguće je pripremiti i glavice kiselog kupusa. Kiseli kupus možete sami da pripremite u jesenjim mesecima kada sazrevaju kasne sorte, uz pomoć vode, soli, lovorovog lista i bibera u zrnu možete da uživate u ukusnom kiselom povrću početkom zimskih meseci. Proces pripreme svežih i kiselih glavica kupusa se ne razlikuje, ali će konačni ukus jela da bude drugačiji. Kiseli kupus će, kako mu i samo ime kaže, imati jači ukus i više će biti kiselkast nego svež, pa će više odgovarati uz nešto teža jela i poželjno ga je pripremati u zimskim mesecima.

Količina dinstanog kiselog kupusa zavisi od količine kiselog kupusa koju koristite, ali pošto su mu listovi zbog kiseljenja već omekšali, neće izgubiti mnogo na zapremini i dobićete približno istu količinu hrane kao i hranu koju ste dozirali.

Izvor:https://receptizatren.club/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *