September 23, 2024

OSVEŽAVAJUĆI TIRAMISU OD LIMUNA: Piškote, lagani krem i aromatični sirup su dobitna kombinacija

2 min read

SASTOJCI
2 pakovanja piškota

Za fil
4 velika žumanceta
4 jajeta
1/4 kašičice morske soli
250 g šećera
2 limuna
100 g neslanog putera
300 ml slatke pavlake
450 g maskarpone sira

Za sirup od limuna
100 ml vode
50 g šećera
1 limun
bosiljak, po želji
50 ml limončela, po želji

PRIPREMA

Umutite žumanca i jaja, pa sipajte u šerpu. Dodajte šećer, so, rendanu koricu limuna i ceđeni sok od limuna. Sve dobro sjedinite, pa kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Dobijenu smesu sipajte u posudu i dodajte puter, pa mešajte dok se ne istopi. Zatim procedite kroz sito, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi.

Napravite sirup tako što ćete pomešati vodu, šećer, sok od limuna, koricu limuna krupno sečenu i bosiljak. Kuvajte dook ne krene da ključa, pa sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi. Dodajte limončelo i promešajte. Zatim uzmite posudu u kojoj ćete mutiti slatku pavlaku i stavite je u zamrzivač na 5 minuta. Izvadite ledenu posudu i u njoj umutite slatku pavlaku. U drugoj posudi umutite maskarpone sir i pola fila od limuna, pa dodajte u posudu sa slatkom pavlakom i lagano promešajte.

Umočite piškote u sirup od limuna i poređajte u tepsiju, pa sipajte polovinu fila. Zatim poređajte još jedan sloj piškota umočenih u sirup i preko sipajte preostali fil. Pokrijte providnom folijom i stavite u frižider na 8 sati ili preko noći. Izvadite, pa premažite drugom polovinom fila od limuna (koju ste ostavili u frižideru) i servirajte.

Izvor:https://stvarukusa.mondo.rs/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *